Prof. Dr. Jean-Claude Colliard’a GSÜ Fahri Doktorası

Fransız Anayasa Mahkemesi eski başkanı ve Sorbonne Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Jean-Claude Colliard’a, GSÜ’nün  “Fahri Doktor” unvanı takdim edildi
Haber : Ediz Tokabaş
GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi, kuruluşundan bu yana sadece altı kez verdiği “Fahri Doktor / Doctor Honoris Causa” unvanlarından yedincisini, 28 Mayıs 2012 Pazartesi günü düzenlediği törenle, Fransız Anayasa Mahkemesi Eski Üyesi, Paris 1 Panthéon-Sorbonne Üniversitesi Eski Rektörü ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jean-Claude Colliard’a takdim etti.
GSÜ Hukuk Fakültesi’nin verdiği teklifin Galatasaray Üniversitesi Senatosu’nda oybirliği ile onaylanması üzerine, özellikle Anayasa Hukuku ve Siyaset Bilimi alanlarında ürettiği bilimsel çalışmaların öneminin vurgulanması amacıyla Fahri Doktor unvanı verilen Prof. Dr.
Jean-Claude Colliard, son dönemde Fransa’da çıkarılmaya çalışılan sözde Ermeni soykırımının inkârını cezalandıran yasa konusunda, Türkiye lehine çok önemli çalışmalar yapmış ve büyük katkılar sağlamıştı.
Galatasaray Üniversitesi Oditoryum’unda düzenlenen törende,  Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Ethem Tolga, Paris I Üniversitesi ile Galatasaray Üniversitesinin akademik işbirliklerine değinip ve Colliard’e Fahri Doktor Ünvanını takdim etti ve şunları söyledi:
‘’Tüm yetenekleriniz ile araştırmaya, eğitime ve uluslararası işbirliğine olan bağlılığınızı bilerek, Hukuk Fakültesi’nin önerisi üzerine, Galatasaray Üniversitesi Senatosu, oybirliği ile, size fahri hukuk doktorasının takdim edilmesine karar vermiştir. Sevgili Jean-Claude, size bu törenle, saygımızın, takdirimizin ve dostluğumuzun karşılığı olarak bu diplomayı zevkle verme onuruna sahip oluyorum.”
Fahri Doktor unvanı verilen Prof. Dr. Jean-Claude Colliard ise şunları söyledi:
“Üniversiteniz, Fahri Doktora unvanı takdim ederek bana büyük bir onur bahşediyor. Yirmi yıldan beri, oluşturduğumuz Konsorsiyum ile sizleri destekliyoruz. Bu Konsorsiyum sizinle birkaç hafta önce Sorbonne’da yirminci yaşınızı kutladı. Paris I Rektörlük görevimin sona ermesinden on beş gün sonra, beni onurlandırmanızı dostluğumuzun diğer bir kanıtı olarak görüyorum. Biraz bu görevden ayrılmanın hüznü içinde olsam da, biliyorum ki görevlerin bir sonu vardır, bu demokrasinin unsurlarından biridir.
Geçen yıl, unutmadığınız Robert Badinter’den sonra bu onura layık görüldüğüm için daha fazla heyecan duyuyorum; Badinter’e karşı duyduğum saygı ve dostluğumu da ekleyerek, memnuniyetle meslektaşım ve arkadaşım diyorum, benim için daha önce de söyleme fırsatı buldum, o adaletin ve adilin vücut bulduğu kişi.
Beni onurlandırdığınız bu unvan için teşekkür ediyor ve Fransız üniversiteleri, özellikle benim üniversitem ve Galatasaray Üniversitesi’ni birleştiren örnek işbirliğinin gelişimi için en içten dileklerimi iletiyorum.”

GSÜ’nün Fahri Doktora geçmişi

Galatasaray Üniversitesi, bu çok önemli unvanı, daha önce, Dışişleri Eski Bakanı Coşkun Kırca, Romanya Eski Cumhurbaşkanı Ion Iliescu, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Kurucu Müdürü Thierry de Montbrial, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Fransa Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve son olarak da 2011 yılı Mart ayında Fransız Senatör, Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı, Adalet Eski Bakanı Prof. Robert Badinter’e vermişti.