Yunus Nadi Sosyal Bilimler ödülü GSÜ’ye

Bu yıl 66.’sı düzenlenen Yunus Nadi Ödüllerinde “Sosyal Bilimler Araştırması” ödülü, “Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu: Yapısal Açıdan Karşılaştırmalı Bir İnceleme” adlı yapıtı ile Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı’ndan Burak Çelik’e verildi.

Haber: Ediz Tokabaş

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı ‘ndan Burak Çelik,  Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu Başkanlığında hazırladığı, “Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu: Yapısal Açıdan Karşılaştırmalı Bir İnceleme” adlı doktora tezi ile 66. Yunus Nadi  Sosyal Bilimler Araştırması ödülünü aldı. Aynı dalda diğer ödülün sahibi ise “Osmanlı’da Sosyalizm, Türkçülük ve İttihatçılık”çalışmasıyla İsmail Arda Odabaşı oldu.

Yunus Nadi Ödülleri, orijinal adıyla Yunus Nadi Armağanı, gazeteci Yunus Nadi’nin adını yaşatmak için 1946’dan itibaren Cumhuriyet Gazetesi tarafndan verilmeye başlanan kültür-sanat ödülleri olarak yazın ve düşünce dünyasında önemli bir yere sahip bulunuyor.

Burak Çelik’e ödülünü veren eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, hukukun olmadığı bir dönemde böyle bir çalışmanın anlam kazandığını belirterek,“Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, bugünleri geçirdikten sonra yeni bir arayışla bu tür çalışmaların önemi daha fazla ortaya çıkacaktır. Hazırlıklı olmak lazım. Filozof Alain hukuk dışı dönemlere ve hukukun bir kenara kayıldığı dönemlere ‘çılgın devlet’ diyordu. Bu tür dönemler muhakkak geçecektir. Yarattığı acılar, zaman zaman çok uzun yıllar devam etme özelliği taşır. Bu dönem de adaletsizliğe uğramışlara acımaktan çok, adaletsizliği yaratanlara acımamız gerekiyor” dedi.
Ödül Töreni’nde konuşan Burak Çelik ise şunları aktardı: “Hukuk çok zevkli bir alan. Ama aslında olanla değil olması gerekenle uğraştığı için bu alanda çalışanları mutsuzluğa, umutsuzluğa sevk edebiliyor. Hukukçular, alan dışından gelenlere hukukçu olmayanlara göre daha yoğun biçimde yaşayabiliyorlar bu duyguları. Özellikle Türkiye gibi ülkelerde insan kimi zaman kendini  Kafkaesk bir romanının, en çok da Dava’nın içinde debeleniyormuş gibi hissediyor insan. Ama umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmaya hakkımız yok. Bu durum hepimize daha ciddi sorumluluklar yüklüyor. Bu ödülü çocuklarımızın bir gün gerçek bir hukuk devletinde yaşayacağı inancı ve umuduyla alıyorum.”

‘’Türkiye’nin 50 yıllık deneyimini bu veriler ışığında değerlendirdim.’’

Burak Çelik ödül alan yapıtını şöyle açıklıyor:

“Bu çalışma, 2010 yılı sonunda Galatasaray Üniversitesi’nde savunduğum doktora tezimin gözden geçirilmiş ve kitap olarak yayına hazırlanmış biçimi. Kitap şu anda baskıda; Mayıs ayı içinde On İki Levha Yayınları tarafından yayımlanacak. Tezimde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna benzer kurumlara sahip on dört Avrupa Birliği ülkesi ile Türkiye’deki durumu karşılaştırmalı olarak inceledim. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada kurullarla ilgili olarak en fazla tartışılan husus bu organların yapılanması olduğu için, kurulların görev ve yetkilerine de değinmekle birlikte, özellikle yapılanma üzerinde durdum. Bununla birlikte, çalışmamın çeşitli ülkelerdeki yüksek kurulların yalın bir tanıtımından ibaret olmamasına özen gösterdim. Siyasal ve tarihsel boyutları da göz önünde bulundurarak, konuyu çözümleyici bir biçimde ele almaya, Türkiye’nin 50 yıllık deneyimini bu veriler ışığında değerlendirmeye ve kimi öneriler geliştirmeye çalıştım.”