“Yılın En İyi Sinema Kitabı” ödülü

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyelerinin, İstanbul Ticaret Odası için gerçekleştirdikleri ortak araştırma bulgularından oluşan “Türkiye’de Film Endüstrisinin Konumu ve Hedefleri” adlı kitap Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu 14. Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde “Yılın En İyi Sinema Kitabı” ödülünü kazandı.

Haber ve Fotoğraflar: Umur Burak Ayaz

GSÜ-HA (İstanbul) Türkiye’de Film Endüstrisinin Konumu ve Hedefleri adlı kitap, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver’in yönetiminde; Dr. Ayşe Toy Par, Dr. Gülsün Güvenli, Ar.Gör.Ece Vitrinel ve Ar.Gör. Barış Kara’dan oluşan ekibin ortak çalışması olan araştırma sonucu ortaya çıktı. İstanbul Ticaret Odası adına gerçekleştirilen araştırmanın ekibinde İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Şentürk ile Doç. Dr. Celal Aktaş da danışman olarak yer aldı.

Kitap, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nce, Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde, sinema kültürüne katkı alt metniyle her yıl verilen “Yılın En İyi Sinema Kitabı” ödülünün sahibi oldu. Festivalin açılış töreninde, proje yöneticisi olarak ödülü alan Hülya Uğur Tanrıöver ekip çalışmasına vurgu yaptı.

Doç. Dr. Tanrıöver, kitapla ilgili şu bilgileri verdi: “Kitap, Türkiye’de film endüstrisi değer zincirinin tüm halkalarını gözden geçiren bir kitap olması açısından bir ilk oluşturuyor. Yapım, dağıtım, gösterim aşamalarının yanı sıra, son dönem film ve dizilerin analizlerine, sinema sektöründe örgütlenme konularına ve seyircilerin görüşlerine kadar önemli birçok veriyi bünyesinde barındırıyor. Kitabın, içerdiği niceliksel ve niteliksel bilgilerle kapsamlı bir saha çalışmasının Türkiye’deki ilk örneği olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Sinema ve televizyon dizi sektöründe çalışan herkesin beklentilerini ve hedeflerini içeren geniş bir kitap olması bakımından önemli bir eksikliği giderdiğine inanıyorum. Kitabın alanında uzman kişilerden onay alması da bizi gururlandırıyor.”