“Yeni Anayasa parti anayasası olacak”

Galatasaray Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü “Yeni Anayasa Ortamı” başlığıyla gerçekleştirdiği etkinlikte, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Ali Sirmen ile İstanbul Barosu Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ümit Kocasakal yeni anayasa çalışmalarını eleştirdiler

Haber ve Fotoğraflar: Ediz Tokabaş

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü’nün düzenlediği “Yeni Anayasa Ortamı” başlıklı etkinliğe Cumhuriyet Gazetesi  köşe yazarı Ali Sirmen ve İstanbul Barosu Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal katıldı. Sahil merdivenlerde yapılması planlanan etkinlik okulun elektrik verememesi nedeniyle ön kantine alındı. Kocasakal,  yeni hazırlanan anayasanın, Ortadoğu’da oluşacak yeni düzen için emperyalistlerin isteği olduğu görüşünde.

Kantinde yapılan toplantıda ilk sözü alan Doç. Dr. Ümit Kocasakal,  şöyle konuştu:

“Şu an karşınızda şüpheli olarak bulunuyorum. Özel Görevli Mahkeme beni adli yargıyı etkileme suçundan şüpheli olarak gösterdi. Ama bizim neyi savunduğumuzdan bir şüphemiz yok. Bunun üzerine bir sıfatımız daha oldu. Genelkurmay Başkanı’ndan muhtıra yedik. Benim ne söylediğime ya da ne söyleyeceğime Genelkurmay karar veremez. Cumhuriyet balolarda korunamaz. Cumhuriyet’e sahip çıkacak olan ordu değil ‘Türk silahsız kuvvetleridir’, halktır.”

Gündemi ve Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu da değerlendiren Kocasakal: “Bu ülke şu an işgal halindedir. İşgaller eskiden topla tüfekle olurdu bugünse zihinsel bir işgal söz konusu. Hainler kahramana, kahramanlar haine dönüştürüldü. Ülkenin geniyle, yapısıyla oynadılar ve zihinsel işgal başladı. Halkın bu durumdan hiçbir suçu yok. Halk dolandırılmış, kandırılmış bir halde. Tarihe hesap veremeyecek olanlar utansın. Bunlar Genetiği Değiştirilmiş Aydınlar (GDA). ve Genetiği Değiştirilmiş Solcular (GDS)’dır” şeklinde konuştu.

Ümit Kocasakal  yeni anayasa yapımı sürecine ilişkin görüşlerini de şöyle aktardı: “ Öncelikle hukuki açıdan Anayasa’nın 175. maddesi anayasanın yeniden yapılmasına izin vermiyor, ancak değiştirilir diyor. Yeni bir anayasa ya bir ihtilal durumunda ya da rejim değişikliğinde yapılır. Zaten anayasanın 3’te 2’si değiştirilmiş durumda. Daha ne istiyorsunuz? Cemil Çiçek halk bu sürece katkı göstermiyor diyor, halkın böyle bir isteği yok ki.  Bu yeni anayasa Ortadoğu’da oluşacak yeni düzen için emperyalizmin bir isteğidir. İstanbul Barosu’nun tepkisi açık ve net: Biz bu sürece hiçbir şekilde katılmayacağız, çünkü biliyoruz ki parti anayasası yapılacak. Anayasalar fırsatı bulan partilerin yeniden yapabileceği bir yapı değildir. Unutmayalım ki anayasalar sihirli değnek de değildir.”

Sirmen: Geniş katılım olmazsa başarısız olur

Ümit Kocasakal’ın ardından  Galatasaray Lisesi mezunlarından gazeteci yazar Ali Sirmen eğitim konusundaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Ben lisedeyken şu binalarda kendimizi özgürce ifade etmemiz söylenirdi. Şimdi de yine araştırmacı ve özgür eğitim istekleri dile getiriliyor.  Çok özür dilerim ama sizlerin özgür ve araştırmacı eğitime sahip olduğu konusunda şüphelerim var.”

Ali  Sirmen, yeni anayasa sürecine de şöyle değerlendirdi:

“Önemli olan anayasaların yapılması değil, yapılacak anayasaların gereğinin yapılmasıdır. Anayasalar halkın değil, siyasi iktidarların yetkilerini sınırlar. Bu yüzden Magna Carta’yı ilk anayasa örneği olarak kabul ediyoruz. Anayasa, halkına sağladığı özgürlüklerle anayasa olur. 1961 Anayasası çağına göre çok ileri hak ve özgürlükler içeren bir anayasaydı. Halk oylamasında büyük oy aldı ancak başarılı olamadı. Çünkü anayasa yapılırken Demokrat Partililer dışlanmıştı. Önemli olan katılımın, anayasanın başlangıç aşamasında geniş olmasıdır. Halka götürdüğünüzde büyük oy alsanız da başarısız olursunuz. Tıpkı 12 Eylül Anayasa’sı gibi.

Demokrasilerde işlenmez suçlar vardır. Ümit Hocanız Adil Yargıyı Etkileme suçundan şüpheli. Adil yargılamayı etkileme suçu olması için öncelikle adil bir yargının olması gerekir. Anayasalarla ana yalanları karıştırmamak gerekir. Yalanlara uygun yasalar yazmaya kalkarsanız, ananızı ağlatan yasalar yazarsınız.”

Katılımcılar Başkanlık sisteminin yeni anayasada yer alıp almayacağını sordular. Ümit Kocasakal, “Biz Başkanlık sistemine fiilen geçtik ama hukuki olarak bu sistem gelecek mi, tam net bir bilgim yok. Başkanlık sisteminin en iyi uygulandığı ülke ABD’dir. Fakat orda tarihi bir altyapı vardır. Aldığımız duyumlar Başkanlık sistemiyle ilgili maddelerin olacağı yönünde. Türkiye zaten padişahlık, sultanlık kökeninden geliyor. Biz de bu sistem diktatörlüğe doğru gider” yanıtını verdi.