Forex piyasalarda en az kazanan Türkler

Galatasaray Üniversitesi Denetim Kulübü ve Beyaz Yaka Eğitim’in katkılarıyla düzenlenen finans eğitimi gerçekleştirildi. Son yıllarda Türkiye’nin finansal büyümesinin döviz piyasaları üzerindeki etkisine değinen eğitmenler, 3 milyar TL olan Vadeli İşlem ve OpsiyonBorsası’nın (VOB) 2011 yılında 431 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştığını ancak Forex piyasalarda en az kazananların Türkler olduğunu söylediler

Haber ve Fotoğraflar: Ediz Tokabaş

GSÜ-HA (İstanbul)GSÜ Denetim Kulübü ve Beyaz Yaka Eğitim işbirliği ile gerçekleştirilen kaldıraçlı alım-satım, döviz piyasalarının işleyişi ve kariyer olanakları paneline eğitmen Erdoğan Turan, Fırat Gül ve Zehra Atlı katıldı. Eğitmenler piyasalar ve borsalar ile ilgili bilgilerini öğrencilerle paylaştılar.

Üç başlıkta gerçekleştirilen etkinlikte, ilk bölümde Erdoğan Turan,  Türev Piyasalar ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın işleyişi hakkında bilgi verdi. “VOB sistemi Türkiye için gerekli ve önemli bir sistem. Ülkemizde 2005 yılında işlem görmeye başladı bu bizim için oldukça geç kalınmış bir tarih. Türkiye’de VOB 3 milyar TL  iken, 2011 de 439 milyar TL oldu ve yatırımcı sayısı 6000’e ulaştı.  Bu kadar kısa sürede işlem hacminin bu kadar artması sevindirici ancak buna rağmen yatırımcı sayısı hala yeterli değil.”

VOB’un geleneksel yatırım amaçlarından farkını da anlatan Turan, VOB’un geleneksel yatırım araçlarına göre birçok avantajı olmasına rağmen dezavantajlarının olduğu da belirtti.

İkinci bölümde ise Fırat Gül, Forex piyasalarının işleyişini ve diğer yatırım araçlarından farklılığını anlattı:  “Forex piyasalar 1992 yılından günümüze işlem hacmi artarak büyümüş piyasalar. Ancak bunun istisnasını 2001 yılında İkiz Kulelerin vurulmasıyla gördük. Bu olaydan sonra Forex piyasalarda sert düşüşler gözlemlendi. Bu piyasaların %41’ini USD, %30’unu ise Euro oluşturmaktadır. Forex piyasalarından en çok kazanan Japonlar, en az kazanan Türkler. Bu durum kriz ortamlarında Türklerin güvenli liman aramasına bağlıyoruz. Aslında kriz çıktığında oradan kaçmak değil aksine piyasanın üstüne gitmek gerekir. Çünkü kriz, yatırım için fırsattır.”

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları (VOB) ve Forex piyasaları arasındaki farkı ise Gül şöyle açıkladı: “ Her iki piyasada henüz yeni piyasalar bu yüzden içerdiği avantajlara karşın dezavantajları gözden kaçırılmamalıdır. Her iki piyasada daima risk vardır.VOB’da 1’e 10 kaldıraç etkisi varken, Forex’te bu rakam 1’e 400’ü bulabilmektedir.

Etkinlik toplantıya katılan ve kurayla belirlenen 3 kişinin ve GSÜ Denetim Kulübü’nden 2 kişinin Beyaz Yaka Finansal Eğitim’de 15 saat ücretsiz eğitim kazanmasıyla son buldu.