“Demokrasi parti açmak değildir”

Galatasaray Üniversitesi İletişim Kulübü’nün düzenlediği etkinliğe katılan Banu Avar, “Demokrasiyi sağlayan şey ekonomik özgürlüktür” dedi

Haber ve Fotoğraflar: Umur Burak Ayaz

GSÜ-HA (İstanbul) İletişim Kulübü’nün konuğu olarak Galatasaray Üniversitesi’ndeki söyleşiye katılan televizyoncu, belgeselci ve yazar Banu Avar  “Türkiye Gündemi” ni yorumladı. Avar, gelecekte yükselen değer olarak Asya’nın önemine vurgu yaparak, “Future  is Asia sözü her şeyi açıklıyor. Tüm Batı dünyasında da bu görüş hakim. Büyük ailelerin çocukları artık batıdaki okullarda değil, Asya’da eğitim görüyor.”  şeklinde konuştu.

Demokrasi konusuna da değinen Avar, “Demokrasi parti açmak değildir. Irak’ta da partiler var, Afganistan’da da. Irak, Afganistan demokratik mi sizce? Değil. Demokrasiyi sağlayan şey ekonomik özgürlüktür, ekonomik özgürlüğünüz olduğunuz sürece demokratiksinizdir.” diyerek demokrasinin siyasetle değil, ekonomiyle alakalı olduğunu söyledi.

Millet kavramını batılıların Orta Doğuyu karıştırmak için uydurduğu bir terim olarak nitelendiren Avar, görüşünü desteklemek için şu örneği verdi: “Fransa’da Ermeni bir din adamıyla görüşmeye gittiğimde  (Fransa vatandaşı bir Ermeni olarak Türkiye-Ermenistan sınırının açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?) diye soruyorum, (siz bana milliyetimle seslenemezsiniz!) diye sinir harbine giriyor adam. Fransa’da insanların ırkı yasalarla korunuyormuş, Avrupa’da milliyet sorunu yok ki. Adamlara Türkiye dediğinde (orası başka) diyorlar.”

İletişim Kulübü etkinliği,  kulübün eş başkanı Beste Eşerler’in Banu Avar’a plaket vermesiyle sona erdi.