Artık hepiniz birer mecrasınız, birer habercisiniz

Galatasaray Üniversitesi İletişim Kulübü’nün “Gelişen Dünya, Değişen Medya” konferansında  konuşan Ntvmsnbc Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe 69 yaşındaki annesinin bile Facebook’ta yer aldığını anlattı

Haber-Fotoğraf: Ediz TOKABAŞ

GSÜ_HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi İletişim Kulübü “Gelişen dünya; Değişen Medya”  başlığı altında hazırladığı etkinlik serisinde “İnternet Haberciliği ve Sosyal Medya’nın Gelişimi’’konusunu uzun yıllar radyoculuk ve yurtdışında gazetecilik yapan Ntvmsnbc Genel Yayın Yönetmeni olan Ahmet Yeşiltepe ile değerlendirdi. Yeşiltepe, artık sabah gündemini gazetelerden önce Twitter’den aldığını söyledi.

Konuşmasına ulusal ve geniş ölçekte internet kullanımıyla ilgili istatistik bilgileri aktaran başlayan Yeşiltepe şunları anlattı: “Dünya nüfusunun %30’luk kısmı yani yaklaşık 1.8 milyar insan internet kullanıcısı. Türkiye’nin yüzde 45’i internet kullanıcısı, yüzde 50’si günde en az bir kere internete bağlanıyor. Türkiye, kullanıcı başına aylık internet kullanımı süresinde Avrupa’da 31 saat ile 3.sırada.  Sitelere sosyal ağlardan bağlananlar internette çok daha fazla zaman geçiriyorlar, çok daha fazla içerik paylaşıyorlar.”

İnternet kullanımının sınır tanımadığını kendi hayatından bir örnekle de paylaşan Yeşiltepe annesini örnek verdi: “69 yaşında bir annem var. Geçenlerde Facebook hesabı açtı, şiir grubu falan var, bayağı da popüler oldu. Annem son derece mobil yaşıyor. Çağımızın gereği bu artık.”

İnsanların bilgi edinme ve haber alma yöntemlerinin çeşitlendiğini söyleyen Ahmet Yeşiltepe “Türk insanı haberi sosyal paylaşım sitelerinden takip ediyor. Ne kadar gündemi gazeteler belirliyor desek de, her sabah kalktığımda Twitter üzerinden gündeme bakıyorum. Sosyal paylaşım siteleri bilgi edinmeyi kolay hale getiriyor. Türk okuyucusu haberleri okumayı pek sevmiyor, görsel istiyor. Türkiye’de satılan kitap sayısı da bunu açıkça gösteriyor, okumayı pek sevmiyoruz. Bazen bize eleştiriler geliyor (sitenizde çok yazı var) diye. Böyle bir şey olabilir mi? Haber sitesiyiz biz, tabii ki yazı olacak.”

Son zamanlarda bazı medya kuruluşlarının uygulamaları ile gelişen “vatandaş gazeteciliği”ne de değinen Yeşiltepe bu konuyu şöyle açıkladı:

“Vatandaş gazeteciliği Türkiye’de biraz riskli bir iş. Vatandaş gazeteciliği yapalım dediğimizde (Sivas’ın Kangal yakınlarındaki derede çok iyi rakı içilir) diye haberler geliyor bize. Vatandaş haberciliği bu değil. İspanya’da Messi’yi gören Türklerin videosunu görmüşsünüzdür. Vatandaş haberciliği değil bunlar. Bunlar vatandaş geyiği. Vatandaş haberciliğinin en güzel örneklerinden biri, Stefani Gordon’un fotoğrafı olsa gerek. Uçaktayken, yakınlardaki bir uzay istasyonundan atılan uzay mekiğinin fotoğrafını, Stefani Twitter’a yükledi ve bu fotoğraf defalarca re-tweet edildi, haber sitelerinde yayınlandı.”

Yeşiltepe gazetecilikle ilgili oldukça ilginç değerlendirmelerde de bulundu: “Türkiye’de erkeğin kötü yola düşmüşüne gazeteci derler. Herkes gazeteci olabilir, gazeteci olmak zor iş değil. Sadece bir şeye ihtiyacınız var, o da bu ülkenin çok ihtiyacı olan bir şey: vicdan. Vicdana sahip değilseniz haksızlığa hukuksuzluğa karşı bir şey hissetmiyorsanız Türkiye’de gazeteci olmayın.”

Gelecek dönemde internet haberciliğinin çok büyük önem kazanacağını belirten Ahmet Yeşiltepe, üniversite öğrencilerinin bu mecraya yönelmeleri gerektiğini vurguladı:

“Kendinizi geliştirin, ufkunuzu açın. Bu sektörde bir dili çok iyi bilmek önemli.. Dil avantajınızı tasarım ve yazılım ile birleştirdikten sonra buna bir de gazeteciliği kattığınız takdirde önümüzdeki süreç sizlere büyük fırsatlar sunacaktır. Sosyal medyayı satın alamazsınız, sadece ona katılabilirsiniz. Biz bu anlayış ile hareket ediyoruz ve sizin de bunun farkında olmanızı istiyoruz. Artık hepiniz birer mecrasınız, birer habercisiniz.”