Yanı Başımızdaki Ekonomi Devi: İMKB

Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Konseyi Kariyer ve Girişimcilik Komitesi’nin düzenlediği Türkiye’nin önde gelen piyasa profesyonellerinin katılacağı 10 derslik Finans Okulu’nun ilki İMKB Başkanı İbrahim Turhan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Haber – Fotoğraf: Ediz TOKABAŞ

GSÜ_HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Konseyi Kariyer ve Girişimcilik Komitesi’nin düzenlediği Finans Okulu, açılış dersinde İMKB Başkanı İbrahim Turhan’ı Aydın Doğan Oditoryum ’unda ağırladı. Yoğun katılım ile gerçekleşen etkinlik oldukça verimli geçti. Galatasaray Lisesi mezunu olan ve 2012 yılının başında İMKB Başkanlığı görevine getirilen Turhan, konuşmasına: ‘’Bu camianın içinde olmaktan mutluluk duyuyorum. Galatasaraylı olmak çok farklı bir duygu.’’ sözleriyle başladı. Konuşmasının başında dinleyiciler arasında bulunan bir grup öğrenci tarafından pankart eşliğinde protesto edildi. Protestonun nedenini ise Bologna süreci başlığı altında uygulanan yaptırımların üniversitelileri mağdur eden içerikte olması olarak açıklandı.

İlk ders süresince İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın işleyişi, fonksiyonları ve yapısı İMKB Başkanı İbrahim Turhan tarafından ayrıntılı olarak ele alındı. ‘’Borsamızda 364 şirket mali işlem görüyor ve gösteriyor. İMKB’nin günlük işlem hacmi 18-20 milyar dolar ve toplam piyasa değeri ise yaklaşık 257 milyar dolar.’’ Borsanın diğer bir özelliğini ise ‘Borsa iyi zamanlarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden çok daha hızlı artıyor, ancak aksi durumlarda diğer borsalara oranla çok daha hızlı düşüşe geçiyor. ’sözleriyle ifade etti.

Türkiye’nin küresel ölçekte ekonomik durumunu da değerlendiren Turhan konuşmasında şu ilginç verilere yer verdi: ‘ Uluslararası toplam üretimin %1-1,5’luk kısmı, 400 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle küresel anlamda ise dünyanın %2-2,5 ‘u ülkemiz tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak MSCI(Morgan Stanley Capital International) indeksine göre Türkiye’nin menkul kıymetler toplamı geniş ölçekte ‰ 2. Güney Afrika ve Polonya’nın verileri bizden yüksek. Bunun nedeni tasarruf eksikliği.’ Tasarruf konusuna fazlaca değinen Turhan ‘Tasarruf yatırımı finanse etmiyor. Devlet önümüzdeki süreçte tasarruf yollarına gidecek bunlardan ilki Sosyal Güvenlik sistemi olacak. Bireyler kendi emekliliklerini kendileri ödeyecek ve özel sağlık sigortalarını kendi olanakları çerçevesinde yaptıracaklar. Değişen sistem ile tasarruf sağlanacak. ’dedi. Başkanın ifadelerinden de anlaşıldığı gibi önümüzdeki süreçte, başta sağlık ve sosyal güvenlik konuları olmak üzere kısıtlamalar kapıda.

İbrahim Turhan İMKB’nin geleceğe yönelik hedeflerinden de bahsetti: ‘Öncelikli hedefimiz İstanbul Borsasını bir şirket haline getirmek ve borsaya dâhil olarak büyük bir potansiyel elde etmek istiyoruz. Ardından İstanbul’da bulunan şirketlerin İMKB’ye girmesini sağlama yönünde adımlar atıyoruz. Daha genel hedefimiz ise son krizde eksikliği oldukça hissedilen finansal okur-yazarlığı arttırmak. Bunları sağlayarak İstanbul’u uluslararası düzeyde finans merkezi haline getirmeyi arzu ediyoruz.’

Türkiye’nin dış ticaret açığıyla ilgili öğrencilerden gelen sorulara da cevap veren Turhan, ‘Bu sorunu aşabilmenin koşulu üretime girdi sağlayacak ara malları üretmemizdir, şayet bunu başarabilirsek cari açığın düşmesine ve kobilere önemli bir yardım da bulunmuş oluruz. Bunun için Türkiye’nin yakın zamanda ekonomi alanında yapısal reformlara gitmesi gerekiyor. Her şeye rağmen sermaye piyasası gelecekte büyük fırsatlara gebe.’ diyerek konuşmasını tamamladı.