Dünyanın borcu, üretiminin iki katı

SPK Başkanı Prof. Dr.Vedat Akgiray,  Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin düzenlediği  SPK’da kariyer, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Borç Yönetimi Politikası konferansına katıldı. Prof. Akgiray, dünyadaki krizi anlatırken, “Tüm devletlerin gayri safi milli hasıla toplamları,  şu anki dünya borcunun ancak yarısından azını ödeyebilir” dedi

Haber ve Fotoğraflar: Ediz Tokabaş

GSÜ-HA (İstanbul)  Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin düzenlediği dünyanın içinde bulunduğu ekonomik krizi ve Türkiye’nin kriz karşısındaki durumunun konuşulduğu konferansa Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray konuşmacı olarak katıldı ve ilginç saptamalardan bulundu. Akgiray,  dünya ülkelerini toplam borcunun devletlerin toplam üretimlerinin iki katı olduğunu belirtti.

Konuşmasına SPK’nın işleyişine değinerek başlayan Vedat Akgiray,  kurumun yapısını ve görevlerini şu sözlerle anlattı: “Bağımsız bir devlet kurumu olan SPK’nın kuruluş amacı sermaye piyasalarında işlem yapan her kurumdan, tüketiciyi korumak ve bu amaçla da piyasayı düzenlemek için kurumların ve araçların usul ve esaslarını belirlemektir. Sayıştay tarafından denetlenir”.  Kurumun şu an için Ankara merkezli olduğunu ancak kısa zaman içinde İstanbul’a taşınacağını da kaydetti.

Mart 2009 ayında SPK Başkanlığına getirilen Prof. Giray, akademisyen kökenli bir başkan olarak kendisi ile ilgili şu saptamada bulundu: “SPK Başkanı olmadan önce 100 sevenim varsa, başkan olduktan sonra 1100 sevenim oldu.”

Giray, dünyanın 2009 yılından bu yana içinde bulunduğu ekonomik bunalımın temelinde Amerika’da ortaya çıkan Mortgage ve buna bağlı olarak artan ‘sanal’ borçlanma olduğunu belirtti. Krizin tamamen sanal hayattaki zararların reel hayata ve tüketicilere zararları olarak inceleyen  ve istatistiksel verilerle konuşmasını destekleyen Giray, çarpıcı veriler açıkladı:

“2002 senesinde dünyadaki toplam borç miktarı 85 trilyon dolardı. 2008 yılında ise bu miktar yaklaşık 190 trilyon doları buldu. Dünyadaki tüm devletlerin gayri safi milli hasıla toplamları şu anki dünyanın borcunun ancak yarısından azını ödemeye yeter.’’

Dünyadaki servetin Batı’dan Doğu’ya aktığını da belirten Prof. Giray, Avrupa’nın çöküş içinde olduğunu, ABD’nin ise bu çöküşü bilim ve teknoloji ile engellemeye çalıştığını anlattı. Prof, Giray, Doğu’nun tırmanışta olduğunu, Çin ve Güney Kore üzerinden örneklerle açıkladı. Bu durumun Türkiye için bir fırsat olduğunu ancak değerlendirilmediği sürece bunun bir anlamda ifade etmeyeceğini dile getirdi. Durumu Türkiye için formüle etti: “Dünyadaki bütün problemlerin Türkçe’ye tercümesi ‘fırsat’tır.”

Dünya ekonomik krizi hakkındaki çözüm önerileri ile de oldukça ilginç fikirler iler i sürdü:

“Kriz devletlerin destekleri ile atlatılamaz, bunlar anlık iyileşmeler sağlar. Krize batmış kurumlar kendi başlarına bırakılıp batsalar, ülke ekonomilerine daha az zarar verirler. Komşumuzdaki durum çok daha ilginç. Zamanında Alman bankaları Yunanistan’a toplam 380 milyar Euro borç verdi. Yunanlılar ise bu parayla Mercedes alıp gezdiler ve şu an içinde bulundukları durumu görüyoruz. Kanımca bu parayı Kayserilere versek 15 Yunanistan kurarlardı. Bu yüzden borcu alan kuruma da veren kuruma da acıyarak bakmamak lazım.’’