Denetim uzmanları GSÜ’ de deneyimlerini anlattı

Galatasaray Üniversitesi Denetim Kulübü’nün düzenlediği Denetimde Kariyer Fırsatları adlı panele “uzman denetimciler” katıldı.

Haber ve Fotoğraf: İbrahim Arslan

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Denetim Kulübü’nün  Türkiye İç Denetim  Enstitüsü (TİDE) işbirliği ile düzenlediği “Denetimde Kariyer Fırsatları” adlı panelde ‘uzman denetimciler’ bilgi ve deneyimlerini GSÜ öğrencileri ile paylaştı. Panele Ali Kamil Uzun (CPA, CFE Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı),  Reha Yolalan  (Eurobank Tefken A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi, Tefken Holding A.Ş  Başkan Yardımcısı) ve Yaman Polat  (Deloitte Türkiye Denetim Direktörü) konuşmacı olarak katıldılar.

Penelde söz  alan GSÜ Denetim Kulübü Danışmanı Prof. Dr. İdil Kaya ve Kulüp Eşbaşkanı Merve Altıntaş katılımcılara Denetim Kulübü ile ilgili kısa bir slayt gösterisi yaptıktan sonra Galatasaray Üniversitesi’nde Denetim Kulübü’nün kurulması için destek olan TİDE yöneticilerine teşekkür ettiler.

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Ali Kamil Uzun,  20. yüzyıl finansal piyasalarında denetim mekanizmasının ikinci planda kalmasını eleştirdi. Uzun, ” denetim mekanizmaları işin ‘mış gibi’  bölümünü üstlendiğinden dünya bu durumun  bedelini ağır ödedi” dedi. Finanssal açıdan denetim mekanizmalarının önemine değinen Uzun, adaletin ve şeffaflığın sağlanması açısından denetimin gerekliliğini vurgulayarak, günümüzde denetimin önemli bir kariyer yapma alanı olduğunu söyledi.

Eurobank Tefken A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi, Tefken Holding A.Ş  Başkan Yardımcısı Reha Yolalan küreselleşmenin piyasalardaki riskleri arttırdığına dikkat çekerek riskleri denetlemenin şart olduğunu söyledi. Yolalan şöyle devam etti: ” Piyasaları denetlemek şart fakat aşırı denetim de bankalar açısından riskli. Yan yollara sapan türbülanslı bir alan bu, örneğin karaborsa yan yola sapmanın bir sonucudur.”

Deloitte Türkiye Denetim Direktörü Yaman Polat ise kendisinin şu an Garanti Bankası’nın denetmeni olduğunu belirterek şirketlerdeki denetim biçimlerinden ve iç denetimden söz etti. Polat denetmenliğinin ilk yıllarındaki deneyimlerini aktararak şunları söyledi:

” İlk zamanlarda ‘denetmenim’ dediğimde ‘neyi denetliyorsun?’ deniliyordu. Yaptığım işi anlatmam ve çevremdekilerin anlaması güçtü. Ben de müşavirlik yapıyorum diyordum. Fakat şimdi durum böyle değil.”

Panele katılan uzman denetimciler, denetmen olmanın prensiplerine ve mesleğin zorluklarına değinirken ayrıca GSÜ öğrencilerine tavsiyelerde bulundular.