Ötekileştirilen mülteciler ve dışlanma

Galatasaray Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Komitesi tarafından düzenlenen ‘Ötekileştirilenler’ isimli konferans serisinin ikincisi ‘Mülteciler’ başlığı altında gerçekleştirildi.

Haber ve Fotoğraflar: Ediz Tokabaş

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Komitesi’nin düzenlediği ‘’Ötekileştirilenler’’ adlı seminer dizisinin ikinci konusu mültecilerdi. Düzenlenen toplantıya Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Sorumlusu Volkan Görendağ ve Uluslararası Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Ceren Öztürk konuşmacı olarak katıldı.

Mültecilik sorununun temel nedenini ulus devletlerin günümüzde aldığı şekle bağlayan Görendağ, mülteci sorununa dayanan ötekileştirmenin Avrupa sınırlarında en yüksek seviyelere ulaştığını kaydetti. İlginç bir örneğe ise şöyle yer verdi: ‘’Kadın, mülteci olmakla bir ötekileştirmeye uğrar, ancak o mülteci kadın başörtülü olursa ötekileştirilenin ötekileşmesi durumuna düşer.’’  Volkan Görendağ, ötekileştirmeyi ‘’Dezavantajlı grupların toplum ve yasalar tarafından dışlanması’’ olarak tanımladı.

Uluslararası Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Ceren Öztürk, ötekileştirmeyle ilgili bir formül verdi: ‘Ülkemizde Türk, erkek ve sünni olmayıp bir de orta sınıfa ait olmayan bireyler ötekileştiriliyor’’  Öztürk, mültecilerle ilgili mevzuatın Cenevre Sözleşmesine göre belirlenmesine rağmen, ülkelerin bu mevzuatı bazı koşullar çerçevesinde uyguladıklarını anlattı. Türkiye’nin koşulu ise ‘coğrafi çekince’, yani sadece Avrupa’dan gelen mültecileri kabul etmesi.  Öztürk şaşırtıcı bir istatistiksel veri ile durumu açıkladı: ‘Türkiye’ye gelen mültecilerin sayısı yaklaşık 20.000, fakat Avrupa’dan gelen mülteci sayısı yalnızca 5.’’