“Kalemle dünyayı değiştirmek mümkün”

Turkish Daily News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni David Judson, GSÜ’de İletişim Fakültesi öğrencilerinin Türkiye ve dünya basınına ilişkin sorularını yanıtladı. “Bence kalemle dünyayı değiştirmek mümkün, ama ABD’de bu düşünce artık kalmadı” dedi.

Haber: Cansu Güneş Seferoğlu

GSÜ-HA (İstanbul) Turkish Daily New Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni David Judson, İletişim Fakültesi Uluslararası İletişim dersinde öğrencilerle bir araya geldi ve medyanın etkinliğine ilişkin görüşlerini anlatırken, “Kalemle dünyayı değiştirmek mümkün ama ABD’de bu düşünce artık kalmadı” şeklinde konuştu.

Gazetecilerin “ senkronize haber yapma  fenomenini” eleştiren Judson,  bu   anlayışı, “gazetecilerin hatalı haber yapmamak ve rezil olmamak için haberlerin içeriğine birlikte karar veriyorlar, özellikle basın toplantılarından sonra haberin hangi gün yazılacağı bile kararlaştırılıyor ve haberler birbiri ile senkronize birbiçimde yayınlanıyor” diye anlattı. Gazeteciler için kolaylık sağlayan bu durumun olumsuz etkilerinei yabancı basının Türkiye’ye bakışından yola çıkarak dikkat çeken David Judson, yabancıların Türkiye’yi 5 ana başlıkta değerlendirmeye başladığını  ifade etti.

Bu başlıkları Ermeni soykırımı meselesi, Türk- Kürt sorunu, töre cinayetleri, ifade özgürlüğü, İslam- Laiklik olarak sıraladı, “Bu çok ilkel bir yaklaşım, Türkiye ile ilgili bir haber varsa 2 farklı muhabirden biri böyle bir haber yazdığında senkronize fenomeni devreye giriyor. Herkes aynı şarkıyı söylüyor.” dedi.

Türkiye’deki gazetelerde perspektif çeşitliliğinin olduğunu söyleyen David Judson “Türkiye’de medyada temsil edilmeyen fikir yok. Marsist, İslamcı, laik, Kemalist her düşünce medyada temsil ediliyor”  dedi. Öğrenciler,  bu fikirlerin ifade ettiği görüşlerin yalnızca o fikri savunan kitleler tarafından okunduğuna dikkat çekince  Judson ABD’de bunun da olmadığını ifade etti.

Sosyal ve yerel medya

Öğrencilerin yerel medyaya ilişkin sorularını da yanıtlayan Judson, ABD’deki federal yapıdan dolayı bütün gazetelerin yerel olduğunu ve Türkiye’deki bürokratik ve iletişimsel merkeziyetçilikle kıyaslanamayacağını anlattı. Türkiye’de yerel medyanın İzmir, Bursa, Adana gibi şehirler dışında reklam karşılığı haber yapan bir yapısı olduğunu ve ulusal medyanın yerelleşmeye çalıştığını söyledi.

Sosyal medyaya eski kuşak gazetecilerin yetişemediğini ancak okurların gazetelerden önce internete göç ettiğini belirtti. Sosyal medya ile hiyerarşinin bozulduğunu ve farklı bir döneme girileceğini söyledi.

Turkish Daily News’in başarısından dolayı övgüler aldığında David Judson “master sahibi olmayan muhabirimiz yok” dedi.  Türkiye’deki gazetecilerin cesaret sıkıntısı olmadığını ve burada yürekten çalışmaya hazır bir kitle olduğunu belirten Judson, aynı olaya farklı bakabilmenin ve farklı haberler üretebilmenin önemine dikkat çekti.