E-kitabın geleceği tartışıldı

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen Teknoloji ve İletişim Günleri’nde (TEKİL 07) e-kitapların geleceği tartışıldı. E-kitabın kitapları aynı erişilebilirlik düzeyine getirdiği ve elektronik kitabın içine video ve müziğin de gireceği belirtilirken, bu alanda mevzuattaki boşluğa da dikkat çekildi.

Haber – fotoğraflar: C. Güneş Seferoğlu, İbrahim Arslan

GSÜ – HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi’nde düzenlenen Teknoloji ve İletişim Günleri: TEKİL 07’de   “Yayıncılıkta Yeni bir Dönem: E-Kitap”  başlıklı tartışmalarda e-kitabın her türlü kitabın sunumuna olanak sağladığı, kitapları aynı erişilebilirlik düzeyine getirdiği ve kitabın içine video ve müziğin de gireceği belirtildi.

“E-Kitap: Mevcut Durum, Gelecek Beklentileri”  başlıklı oturumda Kebikeç Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Bilkent Üniversitesi konuk öğretim üyesi Kudret Emiroğlu Türkiye’deki yayıncılık geleneklerinin zaman içindeki dönüşümünü anlattı. GSÜ İletişim Fakültesi’nden  Dr. Tolga Çevikel  ise markalaşmanın,  pazarlamanın kitap sektörüne de girdiğini ve çok satan kitapların pazarı kapattığını belirterek bu bağlamda e-kitabın her türlü kitabın sunumuna olanak sağladığını ve her kitabı aynı erişilebilirlik düzeyine getirdiğini ifade etti..

Kendi e-kitap deneyimlerinden söz eden Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Erkan Saka şu ifadeleri kullandı: “ E-kitabın yaygınlaşmasıyla bireysel bir eylem olan okuma, zamanla sosyal bir eylem haline gelebilir. Okutabilmek için yazma deneyimlerinin, kitapta var olan formatların  değişebileceğini ve kitabın içine video ve müziğin de gireceğini düşünüyorum.”

E-kitap’la ilgili konularda mevcut uygulamaları ve hukuki düzenlemeleri ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yayımlar Dairesi Başkanlığı, Kültür ve Turizm uzmanı Oral Akyol aktardı. Akyol, bu konuyla ilgili güncel ve hukuki açıdan gerekli mevzuatların düzenlenmediğini; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda bu konuya dair hiçbir ifadenin yer almadığını söyledi.

“Dünyada ve Türkiye’de E-Kitap” başlıklı oturumda Gartner Türkiye ‘den Halil Aksu , “Temel varsayımımız sınırsız iletişim ve bilişim. Yalnızca insanların değil, cihazların etkileştiği bir döneme giriyoruz, buzdolabının arabaya mesaj bırakması uzak bir şey değil.” Şeklinde konuştu.

İdefix  Genel Müdürü Mehmet İnhan ise Türkiye’de E-kitap sürecinden ve İdefix’in  ilkeleri ve stratejilerini anlattı.. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yalçın Tosun, E- kitabı ve basılı kitabı yazar ve yayınevleri hakları açısından ayrı ayrı  değerlendirerek şunları söyledi. “ Basılmış bir kitabın yazarı başka bir yayınevine  gidip e-kitap haklarını devredebilir çünkü  e-kitap beraberinde yeni haklar getirir ve bu  haklar kitabın basımını yapmış olan yayınevinin haklarından farklıdır. Bu ayrı bir mecradır.”

Kindle/ Nook/Sony Reader Türkiye Kullanıcıları Grubu kurucusu ve Yöneticisi Burak Gül de teknik aşamaları ele alarak e-kitap gelişimini, cihaz çeşit ve biçimlerini aktardı.

Can Yayınları yöneticisi Can Öz, yayınevini asıl var edenin okur olduğunu, kitapların editoryal olarak da onun eğilimine göre şekillendiğini söyledi. E-kitabın yaygınlaşmasıyla yayıncılığın küçüleceğini tahmin ettiğini ancak yayınevlerinin ilerdeki konumunun da asıl belirleyicisinin okur olduğunun altını çizdi.

ALT Kitap E-Yayınevi Kurucusu ve yazar Murat Gülsoy, kitapları seçen ve düzenleyen yayınevi otoritesinin e-kitapla yıkıldığını ve birbirini denetleyen bir mekanizmayı tetiklediğini ifade etti. Ancak bu yıkımın otoritenin faydalı yönlerine de zarar verdiğini ekledi.

Gazeteci ve blog yazarı Çağlayan Çevik ise kitabın mükemmelleşmiş bir form olduğunu ve e-kitabı yapay bulduğunu belirtti. Kitapla kurulan kişisel ilişkiyi bozan bir yapısı olduğuna işaret etti.