Dijital teknolojinin getirdiği demokratikleşme

Fransız Ulusal Sinema Merkezi (Centre National de Cinématographie – CNC) Başkanı Eric Garandeau, GSÜ MEDİAR’ın davetlisi olarak GSÜ’deydi. Doç Dr. Hülya Uğur Tanrıöver’in Türkiye’deki sinema sektörünü anlattığı toplantıda Garandeu, Fransa Kültür Bakanlığı’na bağlı CNC örneğinden yola çıkarak bu alandaki deneyimlerini paylaştı.

Haber – Fotoğraf: M. Cihangir Balkır

CNC Başkanı Eric Garandeau

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Medya Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği “Sinema ve Dijital Çağ” başlıklı bir toplantıya konuk olarak katılan Fransız Ulusal Sinema Merkezi Başkanı Eric Garandeau, dijital teknolojilerin görüntü aktarımını kolaylaştırmasının ve ucuzlatmasının demokratikleşmeyi sağladığını anlattı.

Toplantı, Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver’in MEDİAR tarafından yapılan “Türkiye’de Film Endüstrisi” konulu araştırmayı sunmasıyla başladı. Doç. Dr. Tanrıöver, araştırmanın, gelişen Türkiye sinemasını ve Türkiye’deki sinema seyircisinin tercihlerini belirlediğini aktardı. Bu araştırmanın, sinema sektöründe yerli filmlerin oranı açısından Türkiye’nin dünyada 6. sırada olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Seyircinin yerli filmi tercih ettiğinin üzerinde duran Tanrıöver, ödüllü Türk filmleri ile gişede başarılı olan Türk filmlerinin istatistiklerini paylaştı. Bu bağlamda 2008 ve 2010 yılları arasında uluslararası festivallerde ödül alan Pandora’nın Kutusu, Uzak İhtimal, Çoğunluk ve Bal

Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver

filmlerinin gişede rağbet görmediğini istatistik çubuklarında gösteren Tanrıöver, kültürel bir aktivite olarak tercih edilirliği karşılaştırıldığında ise televizyonun (%87.4) sinemaya(%0.7) ezici bir üstünlüğü olduğunu söyledi. Türkiye’de sinema sektöründe bir tane sendika olduğunu ve bu sendikanın da iki bin üyesi olduğunu aktaran Tanrıöver, ayrıca Türkiye’de CNC işlevselliğinde bir örgüte ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Türkiye Sinema Enstitüsü’nün kurulması yönündeki temennilerini dile getiren Tanrıöver ardından sözü Centre National de Cinématographie (CNC) Başkanı Eric Garandeau’ya bıraktı.

Ağırlıklı olarak yeni teknolojiler üzerinde duran Garandeau, dijital medyaların üretim ücretlerini düşürdüğünü ve bunun görüntü aktarımını demokratikleştirdiğini söyledi. Fransa’da sinema salonlarının dijital kayıtları gösterebilecek altyapıya geçtiğini aktaran Garandeau, bu sayede küresel sermayenin dışında kalan yerel sinemaların gelişebileceğini vurguladı.