GSÜ öğrencilerine Fransa’dan ikinci diploma

Galatasaray Üniversitesi  Konsorsiyumu yeni döneme, Fransa’nın 31 Yükseköğretim Kurumu ile anlaşma imzalayarak girdi. GSÜ’den mezun olan bir öğrenci, aynı zamanda anlaşmalı Fransız Yükseköğretim Kurumu’nun da diplomasını alabilecek.

Haber ve Fotoğraf: İbrahim Arslan

GSÜ-HA(İstanbul) Galatasaray Üniversitesi, 11 Mart 2011 tarihinde ağırladığı 31 Fransız Yükseköğretim Kurumu ile karşılıklı imzaladığı anlaşmalarla yepyeni bir döneme girdi.

İmzalanan bu anlaşmalar, bölüm bazında hangi yükseköğretim kurumunun hangi alanlarda ortak çalışmalar yapabileceğini belirliyor. Bu ortak çalışmalar kısa ve uzun dönem öğretim elemanı görevlendirmelerini, ortak araştırma projelerini, ortak eğitim programlarını kapsıyor. İmzalanan sözleşmelerde öğrencilere en fazla etkileyecek olan uygulama ise “Double Diplôme” ve “Diplôme délocalisé”. Anlaşmanın çerçevesine göre, bir öğrenci tüm öğrenimini GSÜ’de sürdürürken ilave dersler alarak veya hiç ilave ders almayarak, GSÜ’den mezun olma aşamasına geldiğinde anlaşmanın imzalandığı üniversitenin de diplomasını alabilecek.

Bu programların bazıları 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren başladı. Bir kısmı önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak. Her bölüm veya fakülte bu programa katılma şartlarını öğrencilerine duyuracak.

Eş Temsilli Komite ve Akademik Konsey toplantıları

Galatasaray Üniversitesi’nde 10 – 11 Mart 2011 tarihlerinde yapılan toplantıların ilki,   28. Eş Temsilli Komite Toplantısıydı. Bu toplantıya, 1992 yılında imzalanan kuruluş anlaşması gereği, iki devletin (Türkiye-Fransa)  eşit statüdeki bakanlık yetkilileri ve öğretim üyeleri katıldı. Son bir yılda neler yapıldığı ve önümüzdeki dönemde neler yapılacağı görüşüldü.

Diğer önemli bir toplantı, Coşkun Kırca Salonu’nda gerçekleştirilen Akademik Konsey toplantısıydı. Galatasaray Üniversitesi’nin tüm akademik yöneticileri, Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransa Yükseköğretim ve Araştırma Bakanlığı, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği temsilcileri ile Galatasaray Üniversitesi Konsorsiyumuna katılan 31 üniversitenin temsilcisi bu toplantıya katıldı. Bu temsilcilerin arasında 8 üniversitenin rektörü bulunuyordu. Bu olağan dışı Akademik Konsey yeni dönem Konsorsiyum anlaşmasını imzalamak üzere toplanmıştı. Düzenlenen törende katılımcı üniversiteler imzaladıkları anlaşmalarını Konsorsiyuma başkanlık yapacak olan Paris I Panthéon-Sorbonne Üniversitesi Rektörüne sundular.

Konsorsiyum Anlaşmasını İmzalayan Kurumlar:

Université Aix-marseille 1- provence

Université de Rennes 1

Université Rennes 2 – Haute Bretagne

Université de Rouen,Université de Strasbourg

Université Toulouse 2 – Le Mirail.