Lellouche: ”Kaddafi diktatörlüğüne devam mı etsin?”

Fransa’nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Pierre Lellouche “Meydan Okuyan Küreselleşme Karşısında Fransa ve Türkiye” başlıklı konferans için  Galatasaray Üniversite’sindeydi. Gündemdeki savaşa değinen Lellouche, ”Bırakalım da Kaddafi herkesi öldürmeye, diktatörlüğüne devam mı etsin?” şeklinde konuştu

Haber: Cansu Güneş Seferoğlu

Fotoğraf: Mızrabi Cihangir Balkır

GSÜ-HA (İstanbul) Fransa’nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Pierre Lellouche Galatasaray Üniversitesi’nde yapılan “Meydan Okuyan Küreselleşme Karşısında Fransa ve Türkiye” başlıklı konferansta, Türkiye – Fransa ilişkilerinin ve AB üyeliğinin yanı sıra güncel sorunlara da değindi. Libya’ya yapılan müdahaleyle ilgili, “Bıraksaydık da Kaddafi, Ruanda’daki gibi soykırım mı yapsaydı kendi halkına karşı? Srebrenitsa’da Miloşeviç’in yaptığı gibi soykırım mı olsaydı? Gözümüzü kapatıp televizyonda katliamları, ölümleri mi seyretseydik?” dedi.

Türkiye ve Fransa’nın 500 yıllık siyasi, kültürel ve ticari ilişkilerine değinen Lelouche, iki ülkenin yaşadığı sorunların kaynağı üzerinde durmak yerine, benzer yanlarına, her ikisinin de model ülke olduğuna işaret etti, ”Türkiye, Müslüman bir ülke olarak her zaman modernlikle Müslümanlığı bağdaştırmayı bilmiş, Müslüman geleneklerle demokrasi ve laikliğin bir arada olabileceğini ispatlamış bir ülke. Fransa da Fransız Devrimi’nden bu yana insan haklarını sembolize ederek örnek olmuş bir ülke. Bu nedenle bugün ilişkileri değerlendirirken geçmişlerimizi hiçbir şekilde ihmal etmemeliyiz” diye konuştu.

“Türkiye girdiğinde AB’yi değiştirecek”

Türkiye’nin genç nüfusu ve dinamizmi sayesinde önemli bir bölgesel güç olduğunun altını çizen Dış Ticaret Bakanı Pierre Lellouche, Türkiye kimliğinin Avrupa’da enine boyuna tartışıldığını söyledi. Türkiye’nin herhangi bir ülke olmadığını ve girdiğinde AB’yi değiştirecek güçte ve nitelikte olduğunu savundu.

AB üyeliğiyle ilgili gerginliğin sadece Sarkozy ve Fransa’ya indirgendiğini söyleyen Lellouche,  Türkiye’yle ilgili çekinceleri olan diğer çevrelerin de Sarkozy’nin arkasına saklandığını ileri sürdü. İkili ekonomik ilişkilerin, AB sorununa rehin olmaması gerektiğini vurguladı.

Libya müdahalesi
Güncel sorunlara da değinen Lellouche Fransa’nın Libya müdahalesinden dolayı eleştirildiğini belirtti ve  ”Bırakalım Kaddafi herkesi öldürmeye, diktatörlüğüne devam mı etsin? Unutmayalım ki politika, artık aynı zamanda ilke ve prensip demektir ve BM çerçevesinde koruma sorumluluğu, insancıl müdahale gibi kavramlar kabul görmüş, Güvenlik Konseyi kararlarına girmiş kavramlardır. Artık bu çağda hiçbir halkın liderine kendi halkını katletme özgürlüğü tanınamaz.” dedi. “Bıraksaydık da Kaddafi, Ruanda’daki gibi soykırım mı yapsaydı kendi halkına karşı? Srebrenitsa’da Miloşeviç’in yaptığı gibi soykırım mı olsaydı? Gözümüzü kapatıp televizyonda katliamları, ölümleri mi seyretseydik?” diye devam etti.

Paris’te yapılan zirveye Türkiye’nin neden davet edilmediğinin sorulması üzerine “Paris’teki toplantı bu müdahalede rol oynamak isteyen devletler arasında oldu. Türkiye, baştan beri buna katılmak istemediğini, böyle bir askeri müdahalenin parçası olmak istemediğini söyledi. Buna mukabil İngiltere, Fransa, ABD bu konuda girişimde bulunma iradelerini baştan beri belirttiler. Bu nedenle toplantı bunların arasında oldu. Türkiye’de bunun bu şekilde algılanmasından üzüntü duyduk.” şeklinde yanıt verdi.